TOGG CEO’su: 2025’ten Sonra Piyasaya Çıkan Bir Otomobilin Şansı Olmayacak

2 dk okuma süresi,

Gazeteci Fatih Altaylı ile bir röportaj gerçekleştiren TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, 2025’ten sonra piyasaya çıkan bir otomobilin şansı olmayacağını belirtirken başarı için belirledikleri 8 ön koşulu aktardı.

TOGG

Habertürk’teki köşesinde yeni bir yazı paylaşan gazeteci Fatih Altaylı, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş’ın daveti üzerine şirketin merkezini ziyaret ettiğini ve Karakaş ile gerçekleştirdiği röportajın detaylarını aktardı.

Türkiye’nin Otomobili’nin yerlilik durumu ile ilgili Altaylı’ya konuşan Karakaş, “(Yerli otomobilin) Fikri mülkiyeti kesinlikle bizde olacak. Biz her şeyi tarif edeceğiz, onlar geçmiş tecrübelere göre bu tarifi ürünleştirme aşamasında bize destek olacaklar. Ama tüm haklar bizde olacak.” şeklinde konuştu.

TOGG’un elektrikli otomobil yarışındaki konumu hakkında da konuşan Gürcan Karakaş, “Bu işe başlamak için fırsat penceresi 10 sene boyunca açık kalmayacak. Bu fırsat aralığı 2021-2024 arasında açıktı. Pandemi dolayısıyla 1 yıl sarktı. 2023-2025 arası açık. Biz o güne yetişmek zorundayız. 2025’ten sonra piyasaya çıkacak bir otomobilin şansı olmayacak” ifadelerini kullandı.

Altaylı’nın aktardığına göre TOGG, başarı için 8 ön koşul belirlemiş durumda. Sektörel fırsatlardan karlılığa, kaliteden finansmana kadar kapsamlı bir perspektif sunan bu 8 ön koşul şu şekilde sıralanıyor:

TOGG Yerli Otomobil

TOGG’un başarı için belirlediği 8 ön koşul

  1. Bir fırsat olması birinci koşul. Bugün megatrendlerin tetiklediği bir fırsat var. Bu fırsat penceresinin de 2022’de kapanacağı tahmin ediliyordu. Ancak pandemiden ötürü bu süre biraz daha uzadı.
  2. Küresel rekabet gücüne sahip bir marka yaratmak ve hedeflenen pazar payına ulaşmak için gerekli ürün portföyünü oluşturmak.
  3. Maliyet ve karlılık hedefini yakalamak.
  4. Ülkemize ait fikri mülkiyet hakları ortaya çıkarmak.
  5. Konusunda uzman çok yönlü (multi disipliner) kişilerden oluşan bir takım ve müşteri odaklı, çevik ve özerk yapısı olan bir organizasyon yaratmak.
  6. Dünya standartlarında kalite yakalanması bir yana bu hedef de aşılarak beklentilerin üzerinde olumlu sürprizler yapmak. (Bir iş yapılmaya değer ise, en iyi şekliyle yapılmalı).
  7. Ekosistem: Akıllı araç ile akıllı nesnelerin bağlantısı. Otonom sürüş ile 3. Yaşam alanına dönüşmesi ve mobilitenin sadece ulaşım olmaktan çıkıp nesnelerle bağlantılı bir servis haline dönüşmesi. (Mobility as a Service, Connected Everything)
  8. Finansman: Uzun soluklu, kararlı bir yatırım gücü.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir