Otomobiller Hareket Ederken Şarj Edilebilecek

Otomobiller Hareket Ederken Şarj Edilebilecek

Geleceğe Dönüş: Otomobiller Hareket Ederken Şarj Edilebilecek
şarj

Şarj denlince aklımıza ilk olarak, yanımızdan bir an bile olsa ayırmadığımız telefonlarımız geliyor. Yıllarca geleceğin teknolojisi olarak anlatılan elektrikli otomobiller artık sokaklarda ancak önemli batarya problemleri ile şarj derdimize tuz biber oluyorlar. Mobil teknolojinin medarı iftiharı Qualcomm, “Dinamik Elektirkli Araç Şarjı” adını verdiği yeni teknolojisiyle aracınızla seyir halindeyken bataryanızı doldurabilmeyi hedefliyor.

İşlemciden Kablosuz Şarja Qualcomm


islemciden-kablosuz-sarja-uzanan-oyku-qualcommElektrikli otomobiller sekiz saate varan uzun şarj süreleriyle fosil yakıtlarla çalışan araçlardan ayrılıyor. Türkiye’de yaygın olmasa da özellikle Amerika’da, benzin istasyonları gibi faaliyet gösteren şarj istasyonları bulunuyor. Kafamızı dahi kaldırmadan saatler geçirdiğimiz akıllı telefonların neredeyse tamamı, Qualcomm şirketinin ürettiği işlemcilerle hayat buluyor. Qualcomm ayrıca akıllı telefonların batarya sorununu aşmak için kablosuz şarj aletleri üretiyor. Mercedes ile ortaklaşa yaptığı çalışmalarla araç içi kablosuz şarjları geliştiren Qualcomm; elektrikli otomobil şarj teknolojileri konusunda da ilerleme kaydettiğini duyurdu.

İlk Denemeler Yapıldı


kablosuz-sarj-icin-ilk-denemeler-yapildiOtomotiv markaları genellikle elektrikli otomobillerdeki şarj sürelerini düşürmeye ya da batarya boyutlarını arttırmaya çalışıyor. Qualcomm ise otomobillerin hareket ederken şarj edilmesini sağlayarak, soruna farklı bir çözüm buldu. Yeni geliştirilen teknolojiyle araçlar belirlenen alanlarda hareket ederken şarj olabilecek. Qualcomm yetkilileri geliştirilen teknolojiye, araç içi kablosuz şarj teknolojisinin ilham kaynağı olduğunu söylüyor. 

İlk deneme Fransa’nın Versay şehrindeki 100 metrelik pistte yapıldı. Denemenin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, 2040 yılında Fransa’da fosil yakıtla çalışan araç kalmaması yönündeki karardan hemen sonra yapılması ayrıca ilgi çekici gözüküyor. Renault Kangoo araçlarda denenen teknolojiyle araçlar, 20 kilovata kadar şarj edildi. Temel olarak teknoloji araçların tabanına ve yola döşenen pedlerin aracın bataryasını şarj etmesine dayanıyor. Qualcomm’un Dinamik Elektrikli Araç Şarjı” adını verdiği teknoloji hizalama ve güvenlik konularında tam puan aldı. Qualcomm’un hedefi gerçekleşirse kilometrelerce döşenmiş “dinamik şarj” yolları ile araçlar hiç durmadan yollarına devam edebilecek.

Honda’ya Rakip Oldu


qualcomm-hondaya-rakip-olduGeçtiğimiz aylarda Honda, hidrojen pili ile çalışan otomobili olan Clarity’yi görücüye çıkardı. Honda elektrikle çalışan araçlara göre daha hızlı şarj olması nedeniyle hidrojen pilini tercih ettiklerini duyurmuştu. Ayrıca Honda aynı dönemde Qualcomm’un geliştirdiği teknolojiye benzer bir “dinamik şarj” teknolojisi üzerinde çalıştığını duyurdu. Honda’nın fikrinde ise çok daha uzun şeritler düzenlenecek ve araçlar adeta bir tren gibi tek bir şeridi takip edecek. 

Honda geliştirmeye çalıştığı teknoloji ile saatte 155 kilometre hızla seyreden bir otomobilin, 180 kilovat şarj gücüne sahip olabileceği belirtiliyor. Hemen belirtelim teknoloji daha yolun başında. Qualcomm ve Honda’nın teknolojiyi yaygınlaştırması oldukça uzun süreceğe benziyor. Ayrıca her iki teknoloji uygulanmaya karar verilse dahi yüksek alt yapı maliyetleri dolayısıyla yakın bir zamanda kullanamayabiliriz. Ancak hiç durmadan yola devam edebilme fikri dahi birçok insana çekici geliyor.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir