İnsan Dışkısını Yenilenebilir Enerjiye Çeviren Tuvalet Geliştirildi

Güney Kore’de bir profesör, insan atığını belli işlemlerden geçirip metan gazına çeviren bir tuvalet geliştirdi. Ortaya konulan tuvalet sadece yenilenebilir bir enerji kaynağı sunmuyor, bunun yanında bu sisteme dahil olan kişilere de küçük ödüller veriliyor.

Fosil yakıtların yerini dolduracak daha çevre dostu enerji kaynakları aranmakta iken Güney Kore’den bu konuda, tüm insanlık olarak bir nebze de olsa ilerlediğimizi gösteren bir haber geldi. Bilgilere göre üniversitede çalışan bir bilim insanı, insan atıklarını yenilenebilir enerjiyeçeviren bir tuvalet geliştirdi.

Tuvalet, kullandığı yöntem sayesinde daha az su kullanıyor. Buna ek olarak sisteme katkı sağlayanlar da unutulmamış. Tuvalet kullanıldığında, kişilere üniversite kampüslerinde kullanabilecekleri sanal bir para birimi sunuluyor. İşte insan atığını yeşil enerjiye dönüştüren tuvalet hakkında detaylar:

Ortalama 1 günlük atığı, 50 litre metan gazına çevirebiliyor

Yenilenebilir Enerji

Tuvaleti geliştiren kişi, Ulsan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsünde (UNIST) şehir ve çevre mühendisi olarak görev yapan Cho Jae-weon. Cho’nun geliştirdiği sistemde atıklar, yerin altındaki bir tanka itiliyor ve bu sayede daha az su kullanılıyor. Daha sonra oradaki mikroorganizmalar, atığı ayrıştırarak metan gazına çeviriyor.

Verilere göre tuvalet, yaklaşık 450 gramlık dışkıdan 50 litre metan gazı üretebiliyor. Bilgilere göre bu miktarda metan gazıyla 0,5 kWh elektrik üretilebilir. Bu da elektrikli bir aracı 1,2 km kadar götürebilecek miktarda enerji demek. 

Sistemi kullanan öğrenciler de oldukça mutlu görünüyor. Aralarından biri, kendisi için dışkının daha önceleri sadece pis bir şey olduğunu fakat şimdi bir hazine haline geldiğini söylüyor. Bu sistemde öğrencileri memnun edecek şey sadece alternatif bir enerji üretim yolunun bulunmuş olması değil.

Buna ek olarak sistemi kullanan öğrencilere, Ggool adında, kampüste harcayabilecekleri sanal bir para birimi sunuluyor. Bu parayla öğrenciler; kahve, kitap, meyve veya noodle gibi farklı ürünler alabiliyorlar. Öğrenciler ürünlerin bulunduğu mağazaya gidiyor ve istedikleri ürünleri alırken QR kodla ödeme yöntemini kullanıyorlar.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir