Harika Beyin İşleyişi için 8 Besin
|Uzun zamandan beri, Akdeniz tipi beslenme daha iyi mental ve fiziksel sağlıkla ilişkili olan yemek tarzı olarak görüldü. Bu bilgiler ışığında, Illinois Urbana-Champaign üniversitesinden araştırmacılar özellikle hangi besinlerin yetişkinlerde daha sağlıklı bilişsel performans ile ilişkili olduğunu görmek için Akdeniz diyetiyle alakalı 32 önemli besini inceledi.
Aralık 2018’de çevrim içi olarak yayımlanan ve Neurolmage dergisinin Mart 2019 sayısında yer alacak olan bulgulara göre bu faydalı besinleri 8 temel besinle sınırladı.
Katılımcıların belirli zaman aralıklarında ne yedikleri ve ne kadar yediklerini hatırlamalarını gerektiren standart yiyecek anketlerine ya da geleneksel bilişsel deneylere güvenmek yerine araştırmacılar katılımcıların mevcut besin ögesi durumunu incelemek için kan analizi yöntemi kullandı ve katılımcıların beyin ağlarının etkinliğini ölçmek için manyetik rezonans görüntüleme yapıldı.
Tüm bu doğrudan bilgi toplama metotları araştırmacılara beslenme ve beyin sağlığı arasındaki ilişki hakkında daha açık ve daha kesin kanıtlar sundu. Araştırmacılar geleneksel akdeniz diyetiyle sağlanan 32 besini sağlıklı beyin yaşlanmasında, bilişsel performans geliştirmede, fonksiyonel beyin ağı, etkinlik, yönetsel fonksiyonlar ve genel zekada kilit rol oynadığı görünen 8 temel besinle sınırladı.
Bu 8 besin ise sırasıyla şöyle:
1. Önemli miktarda yağlı balıklarda ve balık yağlarında bulunan Omega-3 .
2.Bitkisel yağlarda, kuruyemişlerde, çekirdeklerde, hayvansal gıdalarda ve tam tahıllarda bulunan Omega-6 yağ asitleri .
3. Kırmızı pigment içeren bitkisel besinlerde örneğin domates ve karpuzda bulunan Likopen .
4. Sarı ve turuncu pigmentli besinlerde örneğin tatlı patates,bal kabağı ve havuçta bulunan Karotenoid .
5. Çoğunlukla yağlı balıklarda ve D vitamini eklenmiş süt ürünlerinde ya da soya sütünde bulunan D vitamini .
6. Süt ürünlerinde, zenginleştirimiş tahıllarda bulunan B₂ vitamini yani riboflavin .
7. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde ,diğer sebzelerde ve meyvelerde bulunan Folik asit .
8.Hayvansal ürünlerde örneğin et, balık, tavuk eti, yumurta, süt ürünlerinde ve zenginleştirmiş kahvaltı gevreklerinde bulunan B₁₂ vitamini.
Fakat araştırmacıların bulduğu sadece beyin sağlığını ve bilişsel etkinliği etkileyen bu besinlerin ayrı besinler olarak tüketilmesi değil, tam tersi, esas olan, onlara göre bunların birlikte nasıl çalıştığı ve vücut tarafından birlikte nasıl işlendiği en önemli şey.
Bundan dolayı besin uzmanları her fırsatta gelişigüzel dozlarla ayrı ayrı gıda takviyeleri almak yerine besinlerin doğal olarak birlikte paketlendiği sağlıklı ve uygun miktarlarda çeşitli, dengeli beslenmeyle karşılanmasını öneriyor. Kaynak: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/cravings/201812/8-nutrients-better-brain-functioning