Güvenli otomobil lastikleri için 5 öneri

Güvenli otomobil lastikleri için 5 öneri !!!

Çoğumuz, özellikle uzun yola çıkarken, emniyet kemerimizi takmamayı aklımızdan bile geçirmeyiz. Aynı şekilde, hava yastığı bulunmayan bir araba kullanmayı da… Oysa güvenliğimiz söz konusu olduğunda, lastiklerimizin de çok önemli görevler üstlendiklerini pek düşünmeyiz. Yolla temasınızı sağlayan lastiklerimize yalnış basınç uygulanması, fren mesafesini uzatacağı, yol ve viraj tutuşunu kötü etkileyeceği için, arabamızın lastiklerini değiştirirken doğru seçim yapmamız hayati önem taşır. Ayrıca yanlış lastik seçimi aracımızın bazı mekanik parçalarının erken aşınmasına da yol açabilir.
Gideceğiniz yere güvenle varmak yerine, saatlerinizi yol kenarında çekici bekleyerek geçirmeyin…

Lastik

Lastikleriniz hakkında bilmeniz gereken 5 şey:
1. Üreticinizin önerdiği lastik ebadının dışına çıkmayın. Lastik serisi ile profilinin değişmesi, lastik çevresinin de değişmesine neden olacağı için, aracınızın kilometre saatinin yanlış veri göstermesine yol açacaktır.

2. Aracınızda kullandığınız lastikler arasında kullanım alanı (normal yol lastiği, yedek lastik, kış lastiği), yapı, hız sembolü, yük indeksi ve lastik kesit genişliği açısından fark olmamalı. Özellikle lastik kesitinin değişmesi aracın maksimum hızını, dolayısıyla yakıt tüketimini de değiştirecek ve ıslak zeminde kızaklama riskini artıracaktır.

3. Lastiklerinizin mümkünse aynı anda dördünü birden değiştirin. Sadece iki lastiği değiştirecekseniz de, ön lastikleri arkaya, yeni lastikleri aracın önüne taktırmaya özen gösterin. Böylece aracın yol tutuşunu artırmış olursunuz.

4. Bilinmeyen bir geçmişi olan ikinci el lastik almaktan kaçının ve her durumda alacağınız lastiğin bir uzman tarafından kontrol edilmesini sağlayın. DOT size, o lastiğin üreticisi, fabrikası ve üretim tarihi ile bilmeniz gereken her şeyi söyler. Alacağınız lastiğin üretim tarihini öğrenmek için DOT’un son dört rakamına bakmalısınız. İlk iki rakam üretim haftasını, son iki rakamsa üretim yılını belirtir. Üretim yılının üzerinden on yıl ya da daha fazla süre geçmişse o lastikten uzak durmalısınız.

5. İhtiyacınıza en uygun lastiğe karar verebilmek için sürüş tarzınızı, bütçenizi ve sizin gözünüzde öne çıkan performans özelliklerini dikkate alın.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir