Güneş Enerjisi ile Çalışan Alman Otomobili Sion

Güneş Enerjisi ile Çalışan Alman Otomobili Sion ile Tanışın

Güneş Enerjisi ile Çalışan Alman Otomobili Sion ile Tanışın
Sono Motors adlı şirketin geliştirdiği Sion, üzerinde yer alan güneş enerjisi panelleriyle elektrik üretebiliyor. Elektrikli otomobil pazarına büyük bir yenilik katan Sono Motors Sion modeliyle ilgili merak edilen tüm soruları cevapladık. 

Euro emisyon standartları, Avrupa bölgesinde geçerli olan ve üreticilerin zorunlu olarak uyması gereken karbon salınım miktarını belirliyor. Euro emisyon standartları düzenli olarak güncelleniyor ve araçların karbon salınımı miktarının sürekli olarak azalması gerekiyor. Avrupa ülkelerinin aldığı kararla 2030 yılında birçok yerde dizel ve benzinli araçların kullanımı yasaklanmış olacak. Ayrıca gelecek yıllarda Euro emisyon standartları uyarınca araçlar “0 karbon salınımı” ile çalışmak zorunda. Bu nedenle de başta BMW, Renault, General Motors ve Volkswagen Grubu olmak üzere Avrupalı ve Kuzey Amerikalı otomobil üreticileri, bataryalı elektrikli araçlar üzerine çalışıyor. Uzak Doğulu üreticiler ise biraz daha deneysel çalışmayı seviyor. Hyundai, Honda ve Toyota gibi markalar; bataryalı araçların yanı sıra hidrojenli otomobiller üzerine de çalışıyor. Almanyalı Sono Motors markasıysa solar yani güneş enerjisiyle çalışan otomobiller üretmekle meşgul.

Avrupalılar Çok Sevecek

sionu-avrupalilar-cok-sevecek
Sono Motors’un geliştirdiği Sion, üzerinde yer alan güneş panelleriyle hareket edebiliyor. Aracın neredeyse her yanında güneş panelleri yer alıyor. Boyutları itibariyle B sınıfı olan araç, 2016 yılında ilk görüntüleriyle kullanıcıların karşısına çıkmıştı. Geçen 2 sene içerisinde Sion, büyük çabalar sonucu kullanıma uygun hale geldi. Araç kendine has bir dizayna sahip. Ön tarafında panjur bulunmayan araç, düz tampon tasarımıyla kullanıcıları karşılıyor. Ön cam hafif bir eğimle arkaya doğru uzanıyor. Bombeli tavan ve arka kısımda yer alan dik tasarım gibi kendine has çizgileriyle de göz dolduruyor. B sınıfı ve 5 kapılı bir hatchback olması nedeniyle özellikle trafikle boğuşan Avrupalılar tarafından Sion’un çok beğenilmesi bekleniyor.

Güneş Enerjisi Destek İçin Kullanılıyor

sion-gunes-enerjisini-destek-icin-kullaniyor
Aracın bugün piyasada bulunan BMW i3, Tesla Model 3, Nissan Leaf ve Renault Zoe gibi bir bataryası bulunuyor. Araç, şarj ile elektrik enerjisine kavuşuyor. Elektrik enerjisi, rotor yardımıyla hareket enerjisine dönüştürülüyor ve araba hareket ediyor. Ancak aracın üzerinde yer alan güneş enerjisi sistemiyle de batarya dolumu gerçekleşebiliyor. Bu da Sion’un bir gün içerisinde 30 kilometrelik enerji ihtiyacını karşılıyor. Burada unutulmaması gereken nokta ise Sion’un asli olarak priz yardımıyla şarj edilen bataryası sayesinde hareket ediyor oluşu.

Şehir İçerisinde Menzili Yeterli mi?

Güneş ışığından aldığı enerjiyle de bataryasını şarj edebilen Sion, dolu bataryayla yaklaşık 250 kilometrelik bir menzile sahip. Aracın kullanımıyla beraber batarya, güneş panelleri vasıtasıyla doldurulabiliyor. Evinde de güneş paneliyle elektrik elde eden kullanıcılar ise neredeyse sıfır karbon iziyle araçlarını sürebiliyor ve yenilenebilir enerji sayesinde çevreye zarar vermemiş oluyor. Araç, şehir içi kullanım için kesinlikle yeterli bir menzile sahip, ancak uzun seyahatler için henüz yeterli değil.

Performansı Soru İşaretlerini Ortadan Kaldırabilir

performansi-soru-isaretlerini-ortadan-kaldirabilir
B sınıfı benzinli ve dizel araçlar günümüzde 80-100 arasında beygir gücü üreten motorlara sahip. Hem elektrik hem de güneş enerjisiyle güç elde etme özelliğine sahip Sono Sion ise 125 beygir güç üretebiliyor. Ortalama bir benzinli B sınıfı otomobile göre yaklaşık 35 beygir fazladan güç üretiyor da denebilir.

Sion’un Bazı Teknik Detayları

 

Sion’un boş ağırlığı 1400 kilogram, bir başka deyişle ortalama bir B sınıfı araçtan yaklaşık 300 kilogram daha ağır. Aracın ulaşabileceği maksimum sürat hem güvenlik hem de bataryanın uzun kullanımı için 140 km/s ile sınırlandırılıyor. Ayrıca araçta vites sistemi bulunmuyor.

Fiyatı Beklentilerin Üzerinde

 

sionun-fiyati-beklenin-uzerinde
Marka sadece 5000 araç üretecek ve 2019’da piyasaya sürecek; ama şu an Sono Motors, Sion için yaklaşık 7000 sipariş almış durumda. Yani ikinci etabı da üretilecekmiş gibi görünüyor. Sion’un şu an için satış fiyatı 16 bin euro, ama bu fiyata batarya dahil değil. Kullanıcıların batarya için ayrıca 4 bin euro ödemesi gerekiyor. Ancak ülkemizde uygulanan ÖTV ve KDV nedeniyle bu fiyattan daha yüksek bir tutar ödenmesi gerekecek.

Eleştiriler Bir Hayli Fazla

Araçla ilgili çok sayıda eleştiri mevcut, ama tartışmaların göbeğinde tasarım unsurları yer alıyor. Kendini Münih’te yaşayan, elektrikli otomobillere meraklı ve yeni nesil girişimci şeklinde tanıtan marka; tasarım konusunda BMW’den yardım almışa benziyor. Çünkü aracın özellikle konsol tasarımı, BMW i3 ile oldukça benzerlik gösteriyor.

Özel Deneyim Yaşatabilir

Sono Motors, Sion için geliştirdiği uygulama ile kullanıcıların farklı deneyimler yaşamasına olanak tanıyor. goSono adlı uygulamayla bir araçtan diğer araca şarj paylaşma ve araç paylaşma gibi özellikler, Sion’a eklenebiliyor. Böylece marka, kullanıcılarını diğer markaların kullanıcılarından ayırıyor.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir