Tesla’nın Harika Buluşu Kablosuz Şarj Nasıl Çalışır ?


Artık çoğumuzun aşina olduğu kablosuz şarj aletlerinin nasıl çalıştığını hiç düşündünüz mü? Nikola Tesla’nın 1890’larda ilk hava yoluyla elektriğin kablolar olmadan, havadan iletimi prensibi, radyo sinyallerinin yayılmasına benzer.

Bu prensibine göre radyo frekansları gibi yayılan elektrik, elektro manyetik dalgalara dönüştürülür, sonrasında istenilen yere ulaştığında, tekrar elektrik sinyallerine dönüştürülür. Fakat kablosuz şarj sistemleri radyo sinyaline oranla çok daha büyük miktarda enerji taşır.

Bu teknolojideki en büyük problem bir kaç cmlik mesafelerde bile, çok az miktarda enerjinin aktarılabilmesidir. Piyasadaki telefon şarj aletlerinde telefonu doğrudan şarj pedine koymak durumundasınız. Telefonu kaldırdığınızda doğrudan şarjı kesiliyor. Halen daha uzun mesafelere elektrik aktarması üzerinde çalışılsa da halen, elektrik arabayı yol boyunca şarj etmek ya da kablosuz bir ped üzerinde şarj etmek pek mümkün değil.

Ayrıca düşünün ki, kalp pilini hiç değiştirmek istemeyen bir hasta ya da yolda giderken aracını şarj etmek isteyen biri olabilir.Ya da duman dedektörlerinin pilini değiştirmek zorunda kalmayabilirsiniz.

Doğruya Hizaya Getirmek Önemli

Güç vericisi ve alıcının doğru hizalanması çok önemli. Böylece verilen gücün frekansı ile alıcının doğal rezonans frekansı eşitlenebilir. Bu aslında evinizden yanından geçen bir kamyonun doğru frekansı bulmasıyla camlarınızı titretmesi ya da hiç ses yapmadan gitmesine benziyor.

Kablosuz şarjda en önemli olan verici ve alıcının doğru hizalanmasıdır. Eğer hizalanmazlarsa, transfer edilen güç önemli miktarda düşer, hatta sıfıra düşer.

Araştırma grubumuz şarj aletlerinin aynı radyo gibi frekans ayarlama düğmesin gibi rezonans frekanslarını eşleyecek şarj aletleri geliştirmek için çalışıyor. Sistemler böylece ayarlanabilir ya da tam hizalanma olmadığında, daha verimli bir şekilde kendi kendini ayarlayabilir.

Örneğin elektrikli araba parklarında bulunan batarya şarj üniteleri mükemmel hizaya gelmezse, pozisyonunu aynı frekansa ayarlayabilir.Eğer cihaz gücün veriminde düşüş gözlerse, bileşenlerini transmisyonu frekansını değiştirecek şekilde ayarlayabilir.

Ekibimiz diğer üniversitelerdeki araştırma grupları ile çalışarak, hızlı şarj üniteleri ve yüksek güçlü kontrol elektronikleri geliştirerek, verim ve güç yoğunluğunu arttırarak hızlı şarj yapmayı amaçlıyor. Tabi bu ürünün meyvelerini almak daha uzun sürebilir fakat kablosuz gelecek geliyor.           Kaynak : gercekbilim.com ve https://techxplore.com/news/2018-12-wireless-recharging-doesnt.html

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir