Elektrikli Araçlarda Yangınları Söndürmek Neden Bu Kadar Zor?

Elektrikli araçlarda çıkan yangınlar, normal yangın söndürücülerin kimyasal yapısının müdahale edemediği şekilde geliştiği için bu araçların bataryalarından çıkan yangınların söndürülmesi daha zor.

elektrikli-araba
Elektrikli Araba

Geçen ay Fort Lauderdale’de Tesla Model S bir kaza yapmıştı ve sonrasında araç alev almıştı. Aracın sürücüsü de ağır yaralanmıştı. Bu olay elektrikli araçların bataryalarının alev aldıklarında çıkarılmasının çok zor olduğunu gösteren bir örnekti.

Bloomberg’den bir habere göre, geleneksel yangın söndürücülerin, elektrikli araçların lityum-iyon bataryalarında oluşan yangınlarda işe yaramadığı görülüyor. Güvelik uzmanları, bu şekilde oluşan bir yangını söndürmenin tek yolunun su olduğunu ve normal bir araç motorunda oluşan yangını söndürmek için gereken su miktarından tonlarca fazla su gerektirdiğini belirtiyor.

Bu araçlarda oluşabilecek başka riskler de bulunuyor. Örneğin aracın motorunda kullanılan voltaj kabloları 60 V değerinde yüksek voltaj taşıyor. Bunun bir sonucu olarak yüklü kablolar sürekli olarak şok riski taşıyor.

Elektrikli araçlar yaygınlaşmaya devam ediyor. Geçen seneki satış verilerine göre Amerika’da toplam araç kullanıcılarının %1,2’si elektrikli araç kullanıyor. Ayrıca araba üretimi yapan firmalar da planlarına elektrikli araç projeleri eklemiş durumda. Yani elektrikli araç kullanımı giderek artacak gibi görünüyor.

Amerika’daki Ulusal Yangın Koruma  Kuruluşu, ülkedeki toplam 1,1 milyon itfaiyecinin dörtte birine elektrikli araçlarda çıkan yangınlar üzerine eğitim verildiğini belirtiyor. İronik bir şekilde, Tesla’nın üretim yaptığı bölge olan Kaliforniya, Fremont’daki itfaiye istasyonu, elektrikli araç yangını olayları konusunda uzmanlaşmış durumda.

Ama şunu söylemek gerekir ki bu henüz yeni ve gelişmeye devam eden bir teknoloji, gelecekte daha güvenli sistemler ortaya çıkacaktır.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir