Elektrikli Araçlarda Motorlu Taşıtlar Vergisine İlişkin Son Düzenleme

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinde
 Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na, ‘motor gücü’ tanımının eklenmesini ve elektrikli araçlardan muadillerinin yüzde 25’i oranında vergi alınmasını öngören maddeleriyle ilgili Maliye Bakanı Naci Ağbal bazı açıklamalarda bulundu.
 Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanuna göre  motor silindir hacmine bağlı bir vergileme sistemi olmakla birlikte , yeni görüşülen  tasarı ile  kanuna “motor gücü” tanımını neden ekleme gereği duyduklarını şu şekilde açıkladı:
“Bu tanımla birlikte  vergileme ölçütleri arasına motor gücünü de ekliyoruz. Kanunda, böyle bir tanım yok  ve elektrikli araçlarda da motor silindir hacmi olmadığı için, motorlu taşıtlar vergisi alma ile ilgili yasada büyük  bir boşluk var. Böylece hem kanundaki bu boşluğu düzenlemiş oluyoruz hem de elektrikli araçların  muadili olan araçların motorlu taşıtlar vergisinin dörtte biri oranında motorlu taşıtlar vergisi alınmasını öngörerek elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasını ve üretimini desteklemiş oluyoruz.
Bu desteklemeyi gerçekleştirmek amacıyla  elektrikli ve hibrit araçların Özel Tüketim Vergisi oranlarını diğer muadil olan araçlardan çok daha düşük oranlarda tutmuştuk.  Aynı düzenlemeyi Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde de sürdürüyoruz. Eğer muadil olan aracın Motorlu Taşıtlar Vergisi 1 bin lira ise elektrikli araç için dörtte biri yani 250 lira vergi alınacak.”
Ağbal, elektrikli araçlardan hiç vergi alınmaması yönünde talepler olduğunu ifade ederek böyle bir talebin uygulanmasının imkansız olduğunu şu şekilde ifade etti “Biz bu vergide yüzde 75 oranında indirim yapmak suretiyle önemli bir teşviği vermiş oluyoruz.” dedi.
“Türkiye bulunan elektikli araç sayısına ilişkin bilgiler veren Ağbal şöyle devam etti:
Türkiye’de 452 elektrikli otomobil olduğunu belirten  Ağbal, “Elektrikli otobüs veya kamyon için böyle bir sorun yok. Çünkü bu araçların vergilendirilmesinde motor silindir hacmi vergileme ölçütü değil. Onlar için vergileme ölçütü istiap haddi ve  koltuk sayısı. Biz kanundaki boşluğu bu şekilde doldurmuş oluyoruz.” dedi.
“Bakan Ağbal elektrikli araçlarda vergileme sisteminin olmadığını belirterek sözlerine şunları ekledi:
Naci Ağbal, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in, “Elektrikli araçlardan şu anda vergi alınmıyor. Bu düzenleme ile aslında vergi getiriliyor.” eleştirisi hatırlatılınca şu yanıtı verdi:
“Elektirikli araçlarda vergilendirmeye imkan veren kanuni düzenleme olmadığı için vergi alınamıyor. Bu konuda kanunda bir  boşluk var. Elektrikli otobüs, münibüs ve kamyonlarda bu durum söz konusu değil onlardan vergi alıyoruz. Bunun sebebide o araçlardaki vergileme ölçütünün , aracın motor silindir hacmi, gücü veyahut elektrikli olup olmasına bakılmaksızın vergileme ölçütü olarak   İstiap haddi ve koltuk sayısına bakılıyor olmasıyla alakalı.  Burada vergi alınmayan  bir şeye vergi koyuyoruz diye bir durum söz konusu değil. Teknolojinin gelişimine  bağlı olarak, vergilemede  kullanılan bir unsurun  uygulama alanı bulamamasının yaratmış olduğu boşluğu dolduruyoruz. Bu uygulamayı hayata geçirirken de diğer araçlar ile  aynı oranda motorlu taşıtlar vergisi almak yerine dörtte bir  oranında indirimli vergi alarak elektrikli araçların üretimine teşvik edici katkı sağlamak ve elektirikli araç kullanımının yaygınlaşmasını bekliyoruz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir