Çocuk Koltuğu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Çocuğunuzla şehirde hafta sonu gezintileri ya da uzun seyahatler yapmanız için tek ihtiyacınız güvenli bir çocuk koltuğu. Geçtiğimiz yıllarda yasal zorunluluk haline de gelen çocuk koltuklarının, farklı farklı çeşitleri ve ebatları bulunuyor. Gelin beraber çocuk koltuğu satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine bakalım. Çünkü çocuğunuz en iyisini hak ediyor.

isofix-cocuk-koltugu-ototesla

Hangisini Almalıyım?

Çocuklarınızla seyahatin keyfini doyasıya çıkarmak için icat edilen çocuk koltukları, aslında tek bir modelden ibaret değil. 2010 yılından çıkan yasayla 135 cm boy ve 36 kg altındaki çocuklar, çocuk koltuğu ile seyahat ediyor. Alacağınız koltuğun, çocuğunuzun boyu ve kilosuna göre uygun olanını seçmediğiniz takdirde, hem çocuğunuzu ciddi bir risk altına giriyor hem de ceza ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz.

Çocuk koltuklarında seçim yaparken, çocukların kilosunu baz almak en doğru seçimi yapmanıza yardımcı olacak. Temel olarak; 0-13 kg arasındaki bebekleriniz için ana kucağı, 9-18 kg arasındaki bebekleriniz için bebek koltukları ve 15-36 kg arasındaki çocuklarınız için çocuk koltukları seçenekleriniz bulunuyor.

Markalara Takılmayın

Türkiye’de çocuk koltuğunun yaygınlaşmaya başlaması, 2010’daki yasal düzenlemelerden önceye gidiyor. 2000’li yılların başından beri kullanılan çocuk koltuklarında, birçok farklı marka tarafından üretiliyor ve bu markalar arasında da önemli fiyat farkları bulunuyor. Unutmayın, en pahalısı her zaman en iyisi olamayabiliyor.

Fiyatlardan daha çok güvenlik standartlarını ve konforu önemseyin. Karşınıza çıkan modellerin, güvenlik testlerinden aldıkları puanlar önem taşıyor. Plus Test ve ADAC gibi güvenlik testlerini başarıyla geçen bütün modelleri, gözünüz kapalı seçebilirsiniz. Ayrıca çocuk koltuklarında terletmeyen kumaş ve güneş siperi gibi konforla ilgili detayları atmamalısınız.

Önceliğiniz Güvenlik Olsun

Çocuğunuzun ilk söylediği kelime hala kulaklarınızda duruyor, ilk adımını gözünüzün önünden silemiyorsunuz. Onların başına bir şey gelecek diye endişeyle seyahat etmek yerine, en güvenli olduğuna inandığınız çocuk koltuğunu seçtiğinizi düşünüyor olabilirsiniz.

Son testi siz yaparsanız, gözünüzün arkada kalmaz. Çocuk koltuğu satılan mağazalarda, örnek otomobil koltukları bulunuyor. Bu koltuklarda, almayı düşündüğünüz modelleri test edebiliyorsunuz.

En güvenli koltuk dahi olsa rahatlıkla koltuğa sabitleyemiyorsanız, çocuk koltuğu hiçbir işe yaramıyor. Çocuk koltuğunu denedikten sonra Avrupa standardı olan beş noktalı emniyet kemerini, kafa desteklerini ve malzemesini kendi ellerinizle test edip, onaylıyor olmalısınız.

ISOFIX: Çocuğunuz ve Sizin İçin En Kolayı

Çocuğunuz, kemer ile çocuk koltuğunu bağladığınız anlarda sıkılabilir ya da oyun olarak algılayarak sizi engellemeye çalışabilir. Bazen de dalgınlıkla kemer bağlantılarından birini es geçebilirsiniz.

2000’lerin başında karşımıza çıkan ISOFIX sistemi dalgınlıklara ya da zaman kaybına mahal vermeden çocuğunuzla güvenli bir seyahate çıkabilmenize imkan tanıyor. ISOFIX kızağını bir kere koltuğa yerleştirdikten sonra size sadece, yan ve alt taraflardaki kilitleri kullanarak, çocuk koltuğunu kızağa yerleştirmek kalıyor.

Çocuk Koltuğu Aldınız Sıra Otomobilde

Yeni çocuk sahibi olduysanız ya da çocuğunuzun doğumunu iple çekiyorsanız arabadan beklentileriniz değişebilir. Çocuklu aileler için geniş bagaj oldukça önem taşıyor.

Çocuğunuz arabada olmadığı zamanlarda ISOFIX bağlantısını ve çocuk koltuğunu bagaja yerleştirmeniz gerekebiliyor. Ayrıca çocuğunuzla sokaklarda eğlenceli geziler düzenledikten sonra bebek arabasını da koyabileceğiniz bir bagaj sizin için daha yararlı olacaktır.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir