Çin benzinli otomobilleri yasaklıyor

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Çin, 2040 yılından itibaren dizel ve benzinli araç üretmeme kararını duyurdu. Peki Türkiye’de durum nasıl?

Çin, otomobil üreticilerinin fosil yakıtlı araç satışlarını sona erdireceğini ve dünyanın en büyük otomobil pazarında bu sayede şirketlerin elektrikli araç geliştirme çabalarını hızlandırmaya yönelik bir teşvik oluşturmayı amaçladıklarını açıkladı.

Çin Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakan Yardımcısı  Xin Guobin, hükumetin benzinli araç üretim ve satış işlemlerini sona erdirmek için takvim üzerinde belli bir tarih belirlemek için çalıştıklarını söyledi. Böylece, Çin’in otomobil endüstrisinin çevre ve büyümesi üzerinde derin bir etki yaratacak.

Yanma motorlu taşıtlar yasağı hem yerel hem de küresel otomobil üreticilerinin elektrikli araçlara yönelmesine, enerji tasarruflu araçların ve kamyon satışlarının artırılmasına ve hava kirliliğinin azaltılmasına yönelik stratejik hedefe hizmet eden ödül ve ceza modelinin yardımcı olacak kullanacaklarını söylediler.

Bu sebeple benzinli araçların kullanımını yasaklamayı planlıyorlar

Ayrıca, yakıt ekonomisi ve emisyonlar için yeni bir yakıt ve yakıt ticaret programı çerçevesinde, otomobil üreticilerinin yeterli krediyi kazanmalarını ya da rakiplerinden fazlasını almalarını istemekteler.

2030’a kadar karbon emisyonlarını sınırlama sözünü tutmak isteyen Çin, fosil yakıtlarla çalışan araçların aşamalı olarak kaldırılma planlarını açıklayan en son ülke oldu.

Dünya ticaretinin yüzde 15’ini yöneten en büyük ikinci ekonomi Çin 2040 yılından itibaren dizel ve benzinli araçların satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Financial Times’ta yer alan habere göre Çin Xinhua ajansına yazılı bir açıklamalarda bulunan Sanayi Bakan Yardımcısı Xin Guobin, “Bazı ülkeler fosil yakıtlı araçların üretimini ne zaman durduracaklarını açıkladı. Biz de benzer bir takvim oluşturmak için çalışmalara başladık. Endüstrimizi buna göre şekillendireceğiz” ifadelerini kullandı.

İngiltere de benzinli araç üretmeyecek

İngiltere hükumeti geçtiğimiz günlerde 2040 yılından itibaren, hava kirliliğini azaltmak ve küresel ısınmayı 2 santigrat derecenin altına düşürmek için yapılması gereken benzer bir planı duyurarak yasaklama kararı almıştı.

2016 yılında 28 milyon aracın üretildiği Çin 2009 yılında ABD’yi geçerek dünyanın en büyük otomobil üreticisi olmuştu. Dünyada üretilen araçların yüzde 30’u Çin’de yapılıyor.

Öte yandan 2016 yılında 507 bin elektrikli otomobil satışan Çin dünyada en fazla elektrikli aracın satıldığı ülke konumunda.

Fransa da benzinli ve dizel arabaları yasaklıyor

Fransa Devlet ve Ekoloji Bakanı Nicolas Hulot da Temmuz ayınd, dizel ve benzinli motorlu araçların satışlarını 2040 yılına kadar kaldıracaklarını duyurdu.

Hava kirliliğine neden olduğu gerekçesiyle dizel ve benzin motorlu araçların satışlarını 2040 yılına kadar kaldıracaklarını ifade eden Hulot, “Bu benim için gerçek bir devrimdir.” ifadesini kullandı.

Hulot, ayrıca 1997 modelin altındaki benzinli motorlu araçları ve 2001 modelin altındaki dizel motorlu araçlarını daha yeni ve daha az hava kirliliğe sebep olan bir araçla değiştirmek isteyenlere prim verileceğini belirtti.

Paris Belediyesi, dizel ve benzinli motorlu araçların sebep olduğu hava kirliliği nedeniyle araçları ilgilendiren bazı kararlar almıştı.

Türkiye’de elektrikli araç satışı nasıl?

“Dünya’da akaryakıtlıdan elektrikliye geçişte devrilme noktası denen yere Türkiye ulaşabildi mi? Türkiye’de herhangi bir elektrikli otomobili satın almaya kalksanız neredeyse alamıyorsunuz. Ya kendi kaynağınızı oluşturup kendinizi eğitmeniz ve birçok şeye katlanmanız, yani aktif çaba sarf etmeniz lazım. Ya da almamanız.” açıklamasını yapıyorlar elektrikli araç satıcıları.

Türkiye’de bine yakın elektrikli araç trafiğe çıkarken, elektrikli araç şarj istasyonları da yaygınlaşıyor

Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği (TEHAD) Yönetim Kurulu Başkanı Berkan Bayram, Türkiye’de bine yakın elektrikli araç bulunduğunu belirtti.

Fiyatları 25 bin dolarla 120 bin dolar arasında değişen elektrikli otomobillerin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de rağbet gördüğünü aktaran Bayram, “Yüzde 100 elektrikli otomobillerin menzili bugün 400 kilometrelere kadar çıkmıştır. Bu araçların şarj süresi ise yarım saat ile 2,5 saat arasında değişmektedir. Kullanıcılar 2 dakikada benzin almak yerine bu kadar süreyi bekler mi beklemez mi burası şimdilik elektrikli araçların yaygınlaşmasının önünde engel… Diğer yandan şarj teknolojileri araştırmalarına ciddi yatırım yapılıyor ve en önemlisi petrol bir gün bitecek ancak güneş doğdukça elektrik hep var olacak.”dedi.

Şarj noktalarının doğru konumlandırılmasının, şehir içi trafiğin yönetilmesi ve akıllı hareketlilik açısından önemine işaret eden Bayram, “Alışveriş merkezleri, oteller, plazalar, şehir içi açık ve kapalı otoparklar, şarj istasyonları için doğru adresler olmakla birlikte, son zamanlarda yükselen konut projelerinde de artık istasyonlar için yer gösterilmeye başlandı. Konut projesinde çevreci ve enerji tasarruflu elektrikli araçlar için şarj istasyonlarını dahil eden firmalar, yaptıkları konutların puanlarını artırmakta ve satılabilirlik oranları da buna paralel olarak yükseltebilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TeslaTürk, BusinessHT , 

Yazar

Editor10 Eylül 2017 https://indigodergisi.com/2017/09/cin-benzinli-otomobil/

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir