Bor ve Elektrikle Çalışan Otomobil

Dünyada Bir İlk: Türkler Bor ve Elektrikle Çalışan Otomobil Geliştirdi

Dünyada Bir İlk: Türkler Bor ve Elektrikle Çalışan Otomobil Geliştirdi

Hibrit otomobil dediğimizde, içten yanmalı motor ve elektrikli motorla çalışan arabalardan bahsetmiş oluyoruz. Fakat Türkiye’de, dünyanın ilk bor ve elektrikle çalışan hibrit otomobili geliştirdi, ismi de Boren.

DMA, TÜBİTAK MAM ve Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü’nün geliştirdiği Boren, elektrik ve sodyum bor hidrür ile çalışıyor. DMA bu iki teknolojinin entegrasyonunu sağlarken TÜBİTAK MAM ve Bor Enstitüsü de sodyum bor hidrürden hidrojen elde edilecek pili geliştiriyor.

Boren’in Özellikleri

Dünyanın elektrik ve borla çalışan ilk hibrit otomobili olan Boren’in kasasında motor, şanzıman ve egzoz sistemi bulunmuyor. Boren’in kasasına bataryaların yerleştirileceği özel bir alan mevcut. Kablo için ihtiyaç duyulan altyapıyı da DMA sağlıyor.

20 beygirlik elektrik motoru, 53 kW ile saatte 450 kilometre kadar yol katedebiliyor. Hibrit araç söz konusu olduğunda elbette Tesla ile karşılaştırma yapılıyor. Tesla’nın elektrik motoru 75 kW ile 426 km yol katediyordu.

Hidrojen, diğer tüm yakıtlardan 3 kat daha ucuz olduğu için Boren, geleceğin teknolojisinin örneği olarak yakıt masrafını da azaltacak. Ayrıca günümüzün elektrikli otomobillerinde lityum iyon piller kullanılıyor. Bu piller büyük hacimleri ile hem araç içinde fazla yer kaplıyor hem de bora göre düşük verimlilikte enerji üretiyor. 

Boren’in toplam maliyetinin 1 milyon doların üzerinde olduğu söyleniyor.Türkiye’nin yeni yerli arabasının piyasa çıkış tarihi ise şimdilik belli değil.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir