Bilim Efsanesi Nikola Tesla’nın 7 Ölümsüz Teknolojisi

Bir Bilim Efsanesi Nikola Tesla’nın 7 Ölümsüz Teknolojisi

Dünya genelinde en saygı duyulan bilim adamlarından biri olan Nikola Tesla’nın hala günümüzde kullanılan 7 ölümsüz teknolojisi.

ototesla.com
ototesla.com

Thomas Edison‘u öğrenerek büyüdüğümüz bu dünyada birşeyleri farkedince aslında asıl büyüğün Nikola Tesla olduğunu anlıyoruz. Şimdiye kadar yaptığı çaılmların hala günümüzde kullanıldığı görmek, Edison’un zamanında reyizimize yaptıkları falan derken tabii bu adam bizim için ve tabiki dünya için oldukça önemli bir değer.

İşte bu yazımızda ise dünyanın görebileceği en iyi bilim adamlarının başında gelen Nikola Tesla’nın insanlığa bahşettiği 7 ölümsüz teknolojik icatlarına bakıyoruz. Bakalım bu büyük insan bizler için neler yapmış.

 

 ​Alternatif Akım

ototesla.com
ototesla.com


Nikola Tesla denilince ilk akla gelen şey olan alternatif akım bu alanda aldığı sayısız ABD ve Avrupa patentleriyle ve fikirleriyle zamanının devrimini yaratmıştı. Tesla, alternatif akım üzerinden yaptığı çalışmalarla 1890 da Niagara şelalesinin gücünü elektrik üretimi için kullanmaya başladı. Bugün ise o Niagara Şelalesi heybetli bir Nikola Tesla heykeli önünde çağlamarken aynı zamanda büyük üstada saygı duruşuna bulunuyor.

 

 Uzaktan Kontrol

ototesla.com
ototesla.com


Günümüzde uzaktan kumandalar, otomobil anahtarları vb kablosuz iletişim kuran herşeyin atası konumundaki Tesla, 1898 de New York ta suyla dolu bir tankın üstünde duran uzaktan kumandalı bir tekneyi kontrol etmiş ve dünyada ilk defa uzaktan kumandalı bir alet geliştirmişti. Yani aslına bakarsanız şu anda popüler olan uzaktan kumandalı aygıtlardan biri haline gelen drone’ların bile atası diyebiliriz.

 

 Telsiz Vericisi

ototesla.com
ototesla.com


Dünya çapında frekans yayını yapacak ilk telsiz vericisini de tasarlamış olan Nikola Tesla, Long Island da 1904 yılında tamamlanan mantara benzeyen yapı, yerdeki kısmı geniş ve 62 metre yukarısındaki tepe noktasına doğru daralan, kafes iskelete sahipti. Tepesinde 30 metre çapında bir yarım küreyle örtülü olan iskelet, bronzdan kalın civata ve bakır lambalarla birbirine bağlanmış, sağlam ağaç kolonlarından yapılmıştı. Yarım küre şeklindeki tepe, üstten yüzeysel olarak bakır bir elekle kaplıydı. Tüm yapıda demir metali yoktu ve bu ilginç yapıyla beraber telsiz vericileri de ortaya çıkmış oldu. Oradan da telefonlara kadar geldik.

 

 Yüksek Frekans ve Tesla Bobinleri

ototesla.com
ototesla.com


Neon tüpü ve floresanın bile öncülüğünü yapan Tesla, yüksek frekans transformatörü ile keşfettiği “Tesla Bobinleri” çıplak elinde tuttuğu gazlı tüpü yakacak şekilde vücudundan, zarar vermeden, yüksek gerilimli akım geçirmesini sağlıyordu. Bu alan üstünde iyice yoğunlaşan Tesla, mekanik ve fiziksel titreşimlerle çalışırken, bir depreme bile kendisi neden olmuştu. Binanın doğal rezonans frekansına yaklaşan, Nikola Tesla nın mekanik osilatörü, yaşlı binayı sarsmıştı! Bir blok ileride, polis karakolundaki eşya esrarengiz bir şekilde hareket etmeye başlamış, böylece, Nikola Tesla, rezonans, vibrasyon ve “doğal 7 periyot”a ait matematiksel teorileri de ispatlamıştı.

 

 Mega Verici

ototesla.com
ototesla.com


Nikola Tesla, Colorado Springs yakınlarındaki bir dağın üzerine dünya nın en güçlü radyo vericisini bile yönetmişti. 60 metrelik direğin etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yapan Tesla, iç kısımdaki sekonder 100 sarımlı ve 3 metre çapındaydı. Üreticisi, istasyondan birkaç mil uzaklıkta bulunan enerjiyi kullanırken, aynı zamanda ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu. Bir direkteki 1 metre çaplı bakır küreden, 30 metre uzunluğunda şimşekler çakan Tesla, 40 km uzaklıktaki kasabalarda bile bu gök gürültüsünün duyurmayı başardı. 100 milyon Volt değerinde gerilim kullanılıp daha sonra Fritz Lowenstein’ın da bulunduğu bu deneylerde Tesla 26 mil uzaklıktaki 200 ampülü yakmayı başardı.

 

 İyonosfer’den Elektrik Dağıtımı

ototesla.com
ototesla.com


Tesla’nın düşüncelerinden biri ise dünyayı saran katmanlardan üçüncüsü olan İyonosferin elektrik akımı için kullanılabileceği noktasındaydı. Herhangi bir kablo kullanılmaksızın sadece İyonosferdeki taşıyıcı özelliklerin kullanılarak küresel bir şekilde kablosuz olan ve herkesin kullanabileceği ücretsiz bir elektrik dağıtımı sağlamak Tesla’nın belki de en büyük hayaliydi. İşin ilginç tarafı ise zamanının firmaları tarafından engellenmeye çalışılan bu proje birçok bilim insanına göre uygulanabilinecek bir proje. Fakat elektrik şirketlerinin işine gelmemesi gibi bir gerçek hala bulunuyor.

 

 Kozmik Dalgalar ve Tabiki Uzay


Uzayda hayat olduğuna ciddi derecede inanan Nikola Tesla, kendi laboratuarında oluşturduğu düzenekler vasıtasıyla uzaya ses dalgaları göndererek uzaydan gelen kozmik ses dalgalarının kaydını yaptı. Fakat kendi döneminde kozmik ses dalgalarına ait bir çalışma olmadığı için bu projeleri ve deneyleri çöpe giden Tesla, 1917’de uzaktaki cisimlerin üzerine kısa dalga darbeleri gönderip, yansıyan darbelerinin ise bir floresan ekran üzerinde toplanmasıyla izlenebileceklerini açıklamıştır.

kaynak

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir